Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest

Op 26 november aanstaande vond in Alkmaar Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest opnieuw plaats. 400 jaar na haar huwelijk met Allard Crombalch was er een feestelijke dag rond kunstenares Maria Tesselschade met activiteiten in het Stedelijk Museum Alkmaar, de naastgelegen bibliotheek en, op een steenworp afstand, in de Grote of St.Laurenskerk. Artistiek leider van Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest is Mike Fentross.

Wie was Maria Tesselschade?

Maria Tesselschade Roemers(dochter) Visscher (1594 – 1649), was een Nederlands dichteres, zangeres en glasgraveerster. Ze was door haar vader zo genoemd vanwege door hem geleden averij op de Rede van Texel, in een scheepsramp waarbij op 24 december 1593 44 volgeladen koopvaardijschepen verloren gingen.

Maria Tesselschade

Maria Tesselschade werd opgevoed met kunst in al haar vormen en bekwaamde zich o.a in schrijven, muziek maken en graveren. In haar jeugd maakte ze al kennis met schrijvers die over vloer kwamen. Later werd ze één van de belangrijkste 17de-eeuwse dichters van Nederland, beeldend kunstenaar èn fervent musicus.

Volgens de overlevering was Maria Tesselschade beeldschoon, gevat en charmant en daarmee werd ze de muze van de grote dichters van haar tijd.

O.a. Bredero, Barlaeus en Vondel vroegen haar ten huwelijk maar Maria Tesselschade trouwde op 26 november 1623 met de Alkmaar zeeofficier Allard Crombalch. Volgens Vondel viel zij letterlijk in katzwijm toen zij de bijzonder mooie Allard voor het eerst zag. Opvallend genoeg werd Allard Crombalch na het huwelijk met Maria huisman.

De keuze voor Allard weerhield Joost van den Vondel, Pieter Cornelisz. Hooft en Constantijn Huygens er niet van om bruiloftdichten ter ere van de huwelijksplechtigheid te Amsterdam te schrijven.

Allard Crombalch

Maria Tesselschade was in haar tijd onderkunstenaars al legendarisch door haar werk en haar zelfstandige houding. Ze ging zelfs de literatuurgeschiedenis in zonder achternaam. Rond 1870 kozen feministen van het eerste uur haar als inspiratiebron voor een vereniging om zelfstandige vrouwen financieel te steunen: Tesselschade-arbeid adelt.

Maria Tesselschade overleed in 1649. Huygens dichtte: Dit’s Tesselschades graf./ Laat niemand zich vermeten/ Haer onwaerdeerlickheit in woorden uyt te meten./ Al wat men van de zon kan zeggen gaet haer af.

Meer over Maria Tesselschade in Alkmaar kun je o.a. lezen op de website van Erfgoed Alkmaar.


Twee Alkmaarse Diva’s – met Geert Mak & La Sfera Armoniosa

Geert Mak en Mike Fentross’ La Sfera Armoniosa gaan vier eeuwen terug en vertellen het verhaal van Maria Tesselschade en haar goede vriendin Francisca Duarte. Maria en Francisca hadden een heel andere achtergrond maar kwamen beiden uit welgestelde en kunstminnende families.

Dankzij Tesselschade kwam Duarte ook in contact met P.C. Hooft, Caspar Barlaeus en andere muzikale en literaire talenten van haar tijd. Beide vrouwen hadden een groot muzikaal talent en traden ook gezamenlijk op.

Zangeressen Channa Malkin en Monica Monteiro zingen, net als Maria en Francisca 4 eeuwen geleden, samen muziek van verschillende componisten uit de barok.

Het concert met Geert Mak en La Sfera Armoniosa vindt plaats van 13:30-14:45 in het Stedelijk Museum Alkmaar. Reserveer een plek via de volgende link: https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/plan-uw-bezoek/activiteiten/maria-tesselschades-huwelijksfeest . Dit concert is uitverkocht!


Voorstelling – Vrouwkje Tuinman

Speciaal voor Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest duikt dichter Vrouwkje Tuinman in het leven en werk van haar collega van vier eeuwen terug. Gedichten over leven, liefde en dood. Tijdloze thema’s die ertoe uitnodigen om ze in te bedden in Tuinman eigen poezie.

Ook vertelt ze over de positie die Tesselschade had in het literaire leven en dan met name binnen de Muiderkring, waar iedereen elkaars teksten las, ‘betuttelde’ (in positieve zin) en zich vervolgens liet inspireren tot nieuw werk. Hoe gaat dat in de 21ste eeuw?

Vrouwkje Tuinman (1974) schrijft romans, dichtbundels en teksten voor muziektheater. Ze won onder meer de Grote Poezieprijs 2020 en de C.C.S. Croneprijs. 

De voorstelling van Vrouwkje Tuinman wordt ondersteund door de schrijverscentrale.


Zero Dance Theatre & La Sfera Armoniosa

Denden Karadeniz, choreograaf, artistiek leider en oprichter van Zero Dance Theatre, en La Sfera Armoniosa gaan de samenwerking aan in een feestelijke voorstelling met contemporary urban dance en dansmuziek uit de tijd van Maria Tesselschade’s Huwelijk.

Kaarten voor deze feestelijke voorstelling van Zero Dance Theatre en La Sfera Armoniosa zijn te bestellen via Theater TAQA De Vest.

Praetorius’ bundel bestaat uit een bonte verzameling van dansmelodieën uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland, Italië en Nederland. De melodieën werden door Praetorius geharmoniseerd en door Oude Muziek-specialist, luitist en dirigent Mike Fentross van verschillende orkestkleuren voorzien.

Zero Dance Theatre bestaat uit dansers van verschillende dansculturen, van breakdance tot modern dance en popping. Karadeniz creëert in zijn choreografie visuele harmonieën met de verschillende culturele elementen en gaat tevens een fascinerende dialoog aan met de muziek van 400 jaar geleden.

Terpsichore

De musici bevinden zich op het podium en zullen een onderdeel worden van het fysieke bewegingsidioom van Zero Dance Theatre. Daarmee ontstaat er niet alleen een schitterend toneelbeeld maar ook een spannende dialoog tussen dansers en musici. Het is de machtige godin Terpsichore die al deze culturen van verschillende landen, disciplines, stijlen en eeuwen met elkaar verbindt.

De muze van de dans ‘Terpsichore’ inspireerde de Duitse componist Michael Praetorius in 1612 tot het verzamelen, arrangeren en publiceren van meer dan 300 dansmelodieën. Denden Karadeniz, choreograaf, danser en leider van Zero Dance Theatre, werd op zijn beurt in 2021 weer geïnspireerd door de muziek van Praetorius en door de reis terug in de tijd.