Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest

November 26, 2023 at 13:30 - 21:00

Op 26 november aanstaande vindt in Alkmaar Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest opnieuw plaats. 400 jaar na haar huwelijk met Allard Crombach is er een feestelijke dag rond kunstenares Maria Tesselschade met activiteiten in het Stedelijk Museum Alkmaar, de naastgelegen bibliotheek en, op een steenworp afstand, in de Grote of St.Laurenskerk.

Twee Alkmaarse Diva’s – met Geert Mak & La Sfera Armoniosa

Geert MakGeert Mak en La Sfera Armoniosa gaan vier eeuwen terug en vertellen het verhaal van Maria Tesselschade en haar goede vriendin Francisca Duarte. Maria en Francisca hadden een heel andere achtergrond maar kwamen beiden uit welgestelde en kunstminnende families. Dankzij Tesselschade kwam Duarte ook in contact met P.C. Hooft, Caspar Barlaeus en andere muzikale en literaire talenten van haar tijd. Beide vrouwen hadden een groot muzikaal talent en traden ook gezamenlijk op.

Zangeressen Channa Malkin en Monica Monteiro zingen, net als Maria en Francisca 4 eeuwen geleden, samen muziek van verschillende componisten uit de barok.

Het concert met Geert Mak en La Sfera Armoniosa vindt plaats van 13:30-14:45 in het Stedelijk Museum Alkmaar op 26 november. Toegang is gratis voor museumbezoekers. Reserveer wel tevoren.

Voorstelling – Vrouwkje Tuinman

Speciaal voor Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest duikt dichter Vrouwkje Tuinman in het leven en werk van haar collega van vier eeuwen terug. Gedichten over leven, liefde en dood. Tijdloze thema’s die ertoe uitnodigen om ze in te bedden in Tuinman eigen poezie.

Ook vertelt ze over de positie die Tesselschade had in het literaire leven en dan met name binnen de Muiderkring, waar iedereen elkaars teksten las, ‘betuttelde’ (in positieve zin) en zich vervolgens liet inspireren tot nieuw werk. Hoe gaat dat in de 21ste eeuw?

Vrouwkje Tuinman (1974) schrijft romans, dichtbundels en teksten voor muziektheater. Ze won onder meer de Grote Poezieprijs 2020 en de C.C.S. Croneprijs.

De voorstelling vindt plaats op 26 november in de Centrale bibliotheek in Alkmaar en begint om 15:30 en eindigt rond 16:30. Je kunt een gratis plek reserveren bij de Bibliotheek Kennemerwaard via https://kennemerwaard.op-shop.nl/1258/maria-tesselschades-huwelijksfeest

Zero Dance Theatre & La Sfera Armoniosa

Denden Karadeniz, choreograaf, artistiek leider en oprichter van Zero Dance Theatre, en La Sfera Armoniosa gaan de samenwerking aan in een feestelijke voorstelling met contemporary urban dance en dansmuziek uit de tijd van Maria Tesselschade’s Huwelijk. De voorstelling vindt plaats in de Grote Kerk in Alkmaar.

Zero Dance Theatre

Kaarten voor deze feestelijke voorstelling van Zero Dance Theatre en La Sfera Armoniosa zijn te bestellen via Theater TAQA De Vest.

Details

Date:
November 26, 2023
Time:
13:30 - 21:00
Website:
https://lasfera-armoniosa.com/maria-tesselschade/